media rEvolution
iPhone

Pripremite se za iPhone


Par sugestija koje će vam pomoći
da se pripremite…

Muzika i video

iPhone-muzika i video


iPhone je najbolji iPod do sada. 

Fotografije

iPhone-Fotografije


iPhone ima 2-megapixel kameru i 3.5 incha
ekran koji vam omogućuju da uživate
u svojim fotografijama.

E-mail

iPhone-E-mail


iPhone nudi najbolju e-mail uslugu
na mobilnim aparatima dosad. 

Kontakti

iPhone-Kontakti


Pozivanje broja sa iPhona je jednostavno
- utipkate ime pozivatelja.

iTunes korisnički račun

korisnički račun


Da postavite svoj iPhone trebat će vam
korisnički račun u Apple-ovom
iTunes Store.

iPhone napokon u Hrvatskoj

Što je iPhone?


iPhone je Appleov pametni uređaj (smart phone), u prvome redu usmjeren na multimedijske sadržaje i pristup internetskim uslugama. Mogli bismo reći da iPhone objedinjuje iPod, mrežni preglednik i telefon - sve u jednome iznimno brzom 3G uređaju. Riječ je o revolucionarnome uređaju s velikim zaslonom na dodir (touch-screenom) koji korisniku omogućuje pregledno i jednostavno korištenje interneta, koristeći se pri tome velikim brzinama budući da je riječ o 3G uređaju. Uz to, iPhone ima i ugrađeni GPS sustav navigacije te najraznovrsnije aplikacije i programe koje je moguće nabaviti putem App Storea. Brojne poslovne aplikacije oduševit će i najzahtjevnije korisnike.
Osim usluga telefonije, iPhone omogućava korisnicima da uživaju u svim sadržajima iPoda, uključujući glazbene i video sadržaje. Specifična je odlika iPhonea što se uređajem upravlja uz pomoć virtualne tipkovnice prikazane na zaslonu telefona (dakle nema klasičnih tipki), a kojom se koristite s pomoću prstiju. Tu je i Multi-Touch koji omogućuje pokrete više prstiju po zaslonu zbog čega je primjerice omogućeno zumiranje, prelistavanje stranica kao da su stvarne i sl.

Izvor: t-mobile.hr

Tko proizvodi iPhone?


Uređaj proizvodi tvrtka Apple Inc.
Apple Computer Inc. je američka računalna tvrtka, jedna od tvrtki koja je pomogla pokretanju revolucije u osobnim računalima. Apple je tvrtka poznata i po mnogim inovacijama softvera i hardvera, po multimedijskim uređajima iPod te po uslužnom programu iTunes Music Store.

Izvor: t-mobile.hr

Po čemu se iPhone razlikuje od “običnih” mobitela?  Koja je razlika između iPhonea i iPhonea 3G?


Ono što iPhone čini jedinstvenim uređajem prije svega je iznimna jednostavnost korištenja navigacijom kroz izbornike, načinom pisanja i slično.
iPhone 3G je dorađena inačica prvoga Appleova mobilnoga telefona. Razlike su u odnosu na prvu generaciju softverske i hardverske. iPhone 3G osim Quad-band GSM-a ima i UMTS čip, integrirani GPS sustav navođenja, te bateriju većega kapaciteta. Izgledom se bitno ne razlikuje od prve verzije.
3G ili UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) je standard treće generacije mobilne telefonije koji karakteriziraju velike brzine prijenosa podataka.
Riječ je o revolucionarnome uređaju s velikim zaslonom koji korisniku omogućuje pregledno i jednostavno korištenje interneta, koristeći se pri tome velikim brzinama budući da je riječ o 3G uređaju. Uz to, iPhone ima i ugrađeni GPS sustav navigacije te najraznovrsnije aplikacije i programe koje je moguće nabaviti putem App Storea. Brojne poslovne aplikacije oduševit će i najzahtjevnije korisnike.

Osnovne značajke uređaja:

 • Internet u džepu
  iPhone rabi bežične standarde treće generacije mobilne telefonije (3G) i Wi-Fi koji omogućuju brži prijenos podataka te najnapredniji pretraživač (Safari) na nekom mobilnom uređaju. iPhone je uređaj koji nudi veliku količinu ugrađene memorije (8 i 16 GB).
 • Podrška za Exchange Server (push e-pošta)
  Razgovarajte i primajte podatke istodobno zahvaljujući sinkronizaciji uređaja s Exchange serverom. Upravljajte e-poštom, kalendarima, zadatcima i sl. sa svoga iPhonea.
 • Integrirani GPS
  Navigacijske funkcije s pomoću kojih možete doći do svih odredišta koje upišete (u Google Maps).
 • Apple Store
  Specijalizirana internetska trgovina u kojoj možete skinuti, odnosno kupiti najnovije aplikacije za svoj uređaj (igrice, programe i dr.).
 • Široki zaslon
  Osjetljiv na dodir.
 • Revolucionarni mobilni uređaj
  iPhone definira nove mogućnosti mobilnih uređaja.

Izvor: t-mobile.hr

Kakva je pokrivenost 3G signalom u hrvatskome T-Mobileu?


Jedan od ključnih razloga zbog kojih je Apple za svog partnera i distributera u Hrvatskoj odabrao upravo T-Mobile leži u iznimnoj kvaliteti mreže koja korisnicima omogućava ostvarivanje nesmetane glasovne te, što je osobito važno, podatkovne komunikacije.
Pokrivenost stanovništva 2G (GSM) signalom veća je od 99%, dok je pristupnom UMTS i HSDPA tehnologijom obuhvaćeno više od 65% populacije.
Kao tržišni lider u Hrvatskoj T-Mobile broji više od 2,54 milijuna korisnika koji, zahvaljujući nacionalnom pokrivanju različitim mobilnim tehnologijama, mogu pristupati internetu s bilo kojeg mjesta, pri čemu se automatski bira najbrža dostupna veza.
T-Mobile kontinuirano povećava kvalitetu i brzine podatkovnoga prijenosa koje u ovom trenutku dostižu i do 7,2 Mbit/s.

Izvor: t-mobile.hr

Hoće li uključivati izbornik na hrvatskome jeziku?


Na žalost ne.

Izvor: t-mobile.hr

Mogu li preko iPhonea slati MMS poruke?


Na žalost, MMS poruke nije moguće slati preko iPhonea.

Izvor: t-mobile.hr

Hoće li se iPhone u Hrvatskoj moći koristiti GPS-om?


iPhone 3G ima ugrađen GPS prijemnik te se koristi aplikacijom Google Maps za lociranje. Aplikacija Google Maps se spaja na internet prilikom učitavanja zemljovida.

Izvor: t-mobile.hr

Je li moguće deaktivirati EDGE internetsku vezu kada korisnik otputuje u inozemstvo?


Da, moguće je deaktivirati EDGE/3G vezu, ali u pravilu je u roamingu unaprijed onemogućena. Podatkovne veze u inozemstvu deaktiviraju se u tvorničkim postavkama kako bi se izbjegli troškovi i visoki računi u roamingu.
Korisnik mora jasno dopustiti inozemne podatkovne veze da bi koristio spomenute usluge. Postavke se nalaze pod ”postavke-općenito-mreža- podatkovni roaming”.

Izvor: t-mobile.hr

Čuo sam da se iPhone aktivira drugačije nego ostali telefoni - je li to točno?


iPhone se može aktivirati putem interneta (točnije aplikacije iTunes) ili u najbližem T-Centru.

Izvor: t-mobile.hr

Zašto se moram registrirati na iTunes?


Kako biste na uređaju uvijek imali najnoviju verziju softvera koja pruža najbolju moguću zaštitu. Spomenuti iTunes služi kao platforma za razmjenu svih vrsta podataka između telefona i računala (elektronička pošta, fotografije itd.).
Ne, za registraciju vam nije potrebna kreditna kartica.

Izvor: t-mobile.hr

Hoće li iPhone podržavati i novi iTunes Music Store, zahvaljujući kojem se može kupovati glazba?


Na žalost iTunes store neće biti podržan u Hrvatskoj, ali će biti dostupan Apple Aplication store.

Izvor: t-mobile.hr

Što je Apple store? Što je iTunes store? U čemu je razlika?


Da pojasnimo, iTunes store sastoji se od dvaju dijelova:
1. kupovanje glazbe - nije dostupno u Hrvatskoj zbog autorskih prava,
2. kupovanje aplikacija - dostupno u Hrvatskoj, uz korištenje neke od kreditnih kartica

Application Store (ili aplikacija AppStore za iPhone) podrazumijeva iPhone aplikacije koji dobivate unaprijed instalirane na svakom iPhoneu te omogućuje učitavanje i instaliranje različitih aplikacija s iPhonea bez spajanja na računalo. U AppStoreu je dostupno više od 1500 aplikacija, a većina je besplatna te se slobodno mogu skidati na iPhone.
Nažalost iTunes store neće biti podržan u Hrvatskoj, ali će Apple Aplication store biti dostupan.

Izvor: t-mobile.hr

Je li iPhone kompatibilan i s PC-jem?


Da, iPhone je kompatibilan s PC-jem.

Kompatibilan je s računalima MAC koji imaju priključak USB 2.0 i s ovim softverskim inačicama: Mac OS X v10.4.10 ili kasniji te iTunes 7.7 ili kasniji.
Također je kompatibilan sa računalima s operativnim sustavom Windows i priključkom USB 2.0.
Podržani su operativni sustavi Windows Vista, Windows XP Home ili Professional s instaliranim Service Packom 2 ili kasnijim. Zahvaljujući push tehnologiji za elektroničku poštu, raspored i kontakte, sve informacije na iPhoneu 3G automatski se ažuriraju.
Detaljnije informacije o novom iPhoneu mogu se pronaći na stranicama tvrtke Apple.

Izvor: t-mobile.hr

Može li raditi na aplikacijama Microsofta i drugih proizvođača (word, excell, PDF)?


Može. iPhone podržava sljedeće formate i vrste dokumenata: .jpg, .tiff, .gif (slike); .doc and .docx (Microsoft Word); .htm i .html (mrežne stranice); .key (Keynote); .numbers (brojevi); .pages (stranice); .pdf (Adobe Acrobat); .ppt i .pptx (Microsoft PowerPoint); .txt (tekst); .vcf (kontakt informacije); .xls i .xlsx (Microsoft Excel).

Izvor: t-mobile.hr

Kakva jamstva postoje za uređaj? Tko je ovlašteni serviser u RH?


Apple pruža jednogodišnju garanciju za iPhone te dvogodišnju tehničku podršku.

Apple
posluje tako što se neispravni uređaji, ako je potvrđen kvar, zamjenjuju ispravnima, a sve zbog složenosti samoga uređaja. Stoga ne postoji mogućnost da se eventualni kvar ponovi.
U skladu s tim načinom poslovanja, T-Mobile će vaš uređaj u slučaju eventualne neispravnosti proslijediti u Apple i osigurati vam pravovremenu i kvalitetnu zamjenu.

Izvor: t-mobile.hr


Apple   •   iPhone   •   Hrvatska